“Dilbilimin İmkanları ve Sınırları”
başlığı altında, dilbilimin çeşitli alanlar göz önüne alınarak araştırılabilecek birçok konu vardır. Örneğin, dilbilimden hangi dillerin fonolojisi, dilbilimin ne tür gramer kurallarına dayanıyor ve konuşma gelişiminin ne tür faktörlere bağlı olduğu gibi konuların araştırılması mümkündür. Dilbilimde çeşitli konular hakkında seçimler yapılması gerekebilir.
Dilbilim tarihçesi, tipoloji, fonoloji, morfemik kuramlar ve söz grupları, sözcük türetme ve bildirme kuramları, dil işlemi ve dil gösteriminin bilgisayarlar tarafından nasıl işlenilebileceği gibi konular araştırılabilir. Dilbilimin kullanım alanlarının arttığı günümüzde, otomatik metin yorumunun ve dilin öz tanımlama özelliğinin modellenmesi de gittikçe önem kazanmaktadır.
Dilbilimi anlamak ve uygulamak için, dilbilimciler kullandıkları dilin özelliklerini bilmelidir. Dilbilimciler bunu çok farklı şekillerde anlamaya çalışabilir ve geliştirebilir. Ancak, dilbilim de sınırlandırılmıştır. Örneğin, dilbilimde tek bir dil için genel bir kurama çıkılamaz. Bu, çünkü her bir dilin kendi özellikleri vardır. Ayrıca dilbilimin zaman ve kültür çerçevesinde değiştiğini unutmamak gerekir. Bu sınırlama, aynı dilin farklı kullanım tarzlarına bağlı olarak bile dilbilimin farklı çoklukta araştırmaları olmasına neden olabilir.