Sosyal bilimler

“Küreselleşme Sürecinde Sosyal Mekanların Yeniden Biçimlenmesi”

Küresel değişim süreci, bütün ülkeleri etkileyen çok faktörlü, karmaşık dinamikleri olan, dünyanın her yerinde meydana gelen sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik değişimlere verilen genel isimdir. Küreselleşme süreci, doğal kaynakların küresel piyasalarda ticarileşmesinden, sanayileşmenin artmasına, ortadan kalkan yerel kültürel ve ekonomik kurumların yeniden biçimlenmesine, yerel toplumların, devletlerin ve uluslararası örgütlerin ve hareketlerin etkileşiminden oluşur. Küreselleşme süreci, sosyal mekan olarak da yeniden biçimlenmektedir.

Bu yeniden biçimlenme, sosyal mekanların fiziksel, toplumsal ve kültürel çevrelerini de etkilemektedir. Geçtiğimiz yıllarda, mekanlardaki değişim, insanların yer değiştirerek çeşitli mekanlara gitmesinin ardından, dünya çapında mekanların küresel piyasa tarzı bir örgütleme tarafından biçimlendirilmesiyle gerçekleşti. Bu, mekanlar arasındaki mesafelerin kısaltmakta ve küresel olayların sosyal etkileşimin kilit bir noktası haline gelmekte olduğunun açık bir belirtisidir.

Küreselleşme sürecinde, özellikle yoğunlaşan şehirlerdeki sosyal mekanlar, fiziksel ve haritalardaki oluşumlarını, aktivitelerinin sınırlarını ve çalışan sosyal kurumlarını göz önünde bulundurarak yeniden biçimlenmektedir. Mekanlar, yerel öğelerin birbirlerine bağlı olmasına yardımcı olan temel mekan öğelerinin, dijital eşlik eden araçlarının kullanımı ile biçimlenmektedir. Mekanlar, mekan öğelerinin etkileşimi ile yeni sosyal ilişkilerin oluşumunu desteklerken geleneksel olarak sınırlanmış çevrelerin sınırlarını da haritalı olarak genişletmektedir.

Küreselleşme süreci, bütün dünyada mekanların biçimlendirilmesi ve yeniden biçimlenmesi konusunda çok sayıda değişim yaratmıştır. Fas ve Moritanya’nın Atlantik orta sınırının 2021’de kısaltıldığını örnek olarak verebiliriz. Bu sonuç, doğrudan doğruya fiziksel çevrenin yeniden biçimlenmesi sonucunda meydana gelen siyasi, sosyal ve ekonomik değişmeleri yansıtmaktadır.

Küreselleşme sürecinde mekanların yeniden biçimlenmesi, 21. yüzyılın yeni kültürel ve ekonomik arayışının mekana etkileriyle yakından ilişkilidir. Mekanlar, sosyal, teknolojik ve ekonomik değişimlerin bir sonucu olarak yerel mekanların özelliklerini belirlerken, aynı zamanda karşılıklı etkileşimleri ve bilgi akışını da biçimlendirir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu