“Konuşmanın Sosyal-Dilbilimsel Analizi: Konuşmaya Bağlı Olarak Farklı Türlerin İncelenmesi”
Sosyal-dilbilimsel analiz, bir konuşmanın kökeni, türü ve anlamını inceleyen bir metoddur. Sosyal dilbilimsel analiz, konuşmayı, dil konuşma özellikleri, anlatım teknikleri, konuşmacının sosyal ayak izi, felsefi arka plan, anlamın tahmin edilmesi ve anlam okuryazarlığı gibi bir çok faktöre dayanarak analiz eder.
Sosyal-dilbilimsel analiz, konuşmayı konuşmacının sosyal tabakasına, konumuna, değer sistemine, konuşma stillerine, anlatım techniquesi ve dillerini kullanmaya bağlı olarak tespit edip üzerinde durmaktadır. Ayrıca, konuşmacının farklı konuşma stillerine sahip olduğu deneyimli insanlar arasında aralarındaki kültürel farklılıkları da göz önünde bulundurmaktadır.
Konuşma, sosyal-dilbilimsel analize göre türlerin incelenmesi konusunda da önemli bir husustur. Tür incelemeleri çeşitli konuşma türlerini özetleyerek, kullanılacak dil ve anlatım biçimlerini tespit ederken, bunun içinde konuşmacının belirlediği konuşma türünün incelenmesi için özel olarak önerilen metodlar vardır. Örneğin, konuşmacı sözlük biçimleri arasında aralık ya da sözcükleri kullanıyorsa, bu konuşmanın anlatım amacına uygun olduğunu anlamak için, anlatım biçimini incelemek gerekir. Sözlük anlatım biçimi analizi, konuşmacının içerdiği ifadelerin anlamını gözlemlemek için de kullanılabilir. Further analysis can also include looking at the characteristics of the language used by the speaker, such as various lexical, syntactic, pragmatic and discourse features.